Bewegingsmelder

Wilt u s nachts makkelijk naar toilet kunnen zonder het grote licht aan te doen? Met bewegingssensoren of bewegingsmelders in huis gaat dat automatisch. Zo’n sensor reageert (met een korte vertraging) op uw beweging en laat automatisch het licht aan gaan.  HaGaat u ’s avonds uit bed naar het toilet: het licht op de gang en in toilet gaat automatisch aan. Loopt u weer terug nar bed: het licht gaat vanzelf weer uit. Sensoren met infrarood werken in zowel lichte als donkere ruimtes.

Koop uw bewegingsmelder

Beschrijving

Zodra de sensor, de bewegingsmelder, iets of iemand ziet wordt een draadloos signaal naar het basisstation gestuurd. Dat stuurt vervolgens een melding naar een daartoe aangewezen ‘volger’. Dat kan een familielid, buur, professionele zorg of ieder ander zijn die de bewoner heeft aangewezen. Ook kan de bewegingsmelder aangesloten worden op bijvoorbeeld de verlichting (die gaat automatisch aan of uit als er iemand langs loopt). Of op de gordijnen  gaan automatisch open als u ’s morgens de woonkamer binnenstapt. Op eenzelfde manier kunnen er tal van andere functies aan elkaar worden ‘geknoopt’ door bepaalde ‘scenes’ in te stellen.

Wat doen bewegingsmelders?

Bewegingssensoren worden ook ingezet voor de persoonlijke veiligheid en gezondheid van bewoners en ter preventie. Zo zijn er bewegingsmelders die opmerken dat de bewoner is gevallen en niet meer op kan komen of niet meer beweegt. Deze sensoren verbonden met een alarmcentrale slaan via het portal waarmee ze zijn verbonden  alarm. (Vanuit het portal wordt een melding gestuurd naar de ‘volger’).

Het werkt als volgt

Sensoren worden ook ingezet als preventie. De sensoren maken dan deel uit van een zogeheten lifestylemonitoring systeem waardoor bijvoorbeeld alleenwonende ouderen of mensen met chronische ziekte of beperking zelfstandig kunnen blijven wonen.

Een aantal kleine sensoren – die verbonden zijn aan een online platform –  wordtop strategische plekken in het huis geplaatst. Op bijvoorbeeld de toiletdeur, slaapkamer, koelkast en de voordeur. De sensoren monitoren de bewoner (op afstand) 24 uur per dag. Alle informatie die de sensoren verzamelen (de data) wordt geanalyseerd waardoor er goed zicht komt op het activiteitenpatroon van de bewoner. Veranderingen daarin worden vroegtijdig ontdekt, zodat er tijdig maatregelen genomen kunnen worden.

  • Is de slaapkamerdeur niet opengegaan, misschien is de bewoner ziek?
  • Gaat iemand heel vaak naar het toilet, misschien heeft hij of zei blaasontsteking.
  • Gaat iemand met beginnende dementie s ‘avonds of s nachts het huis uit, misschien dwaalt hij/zij?

Kortom, via dit systeem kunnen veranderingen vroegtijdig worden ontdekt, zodat er tijdig maatregelen genomen kunnen worden. Meer hierover vindt u op onze blog over caresensus of het blog leven in een slim huis. Onderstaand filmpje geeft ook een helder beeld over leefstylemonitoring en tijdens onze expedities kunt u in de mobiele demokamer een bewegingssensor in werking bekijken.

Wat kost een bewegingsmelder?

Sensoren zijn er in allerlei soorten, maten, uitvoeringen en functies. Een bewegingssensor zoals op de afbeelding en in onze mobiele demokamer, heeft u al vanaf € 49,50.

 

 

 

Technische details bewegingsmelders:

  • Detectiegebied tot maar liefst 10 meter ver en 110 graden wijd
  • Aanpasbaar detectiebereik in vijf standen (3 meter tot 10 meter)
  • Bij beweging kunnen ook automatisch verlichting en apparaten ingeschakeld worden
  • Inclusief lithium batterij en montagemateriaal
  • Uitgerust met draadloos Z-wave protocol voor huisautomatisering.

 

 

Andere suggesties…